Tündérország

Az őrségi tájakon barangolni páratlan élmény. Felkerekedni és bejárni a falvakat megismerni az itteni szokásokat; kóstolni a helybéliek ételeit és italait; a napsütötte réteken heverészni; a dombtetőkre felkapaszkodni és a völgybe leereszkedni; ölelni az erdők hatalmas fáit, figyelni a fák bokrai alatt megbújó állatait, gyönyörű virágait; rácsodálkozni a természet sokszínűségére, fenséges néha könyörtelen hatalmára; elzarándokolni a csendes kápolnák, templomok hűvösébe... mind gazdagító tapasztalat.

Az itt eltöltött idő, a természet érintetlenségéből fakadó különleges atmoszféra miatt, töltekezés, folyamatos pakolása a lélek tarisznyájának hamuban sült pogácsával, jó forrás vízzel, melyből aztán egész évre kerül, és ha ügyesek vagyunk nem csak saját magunknak, hanem másoknak is jut belőle.

Szeretettel várunk, tölts nálunk egy kis időt, szerezz bizonyosságot erről, életre szóló élmény lesz!

SZARVASBŐGÉS

A szarvasok nászát meglesni és meghallgatni az őszi szezon egyik legérdekesebb programja lehet.
 
Szatta környéki erdők, egybefüggően nagy, zöld területű, fogalomtól és a mezőgazdasági területektől mentes övezetnek számítanak. Rétek és vegyes erdők, lápos részek, patakok váltogatják egymást. Természetes és nyugodt, ideális élőhelyet biztosítanak számtalan állatfaj számára. Rengeteg nagyvad, vaddisznó, őz és szarvas él itt.
Szeptember környékén a falut körülölelő erdők mindenfelől visszhangozzák a szarvasbőgést.
A bőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a nyár végi hőséget, így a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Tapasztalt vadászok és természetjárók szerint, normál időjárás mellett szeptember 5-ike a főbőgés kezdete és általában szeptember 20-22. a befejező szakasz, de ettől jóval tovább is húzódhat. (2013-ban például egész októberben hallhatóak voltak a bikák.)

 A nász idején a kifejlett szarvasbikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége a többi bika számára is fontos információkat közöl, ugyanis azok összefüggésben vannak a hang tulajdonosának fizikai erejével, korával, sőt vérmérsékletével is. A bikák agancsukkal csapnak össze, amelynek végén a vesztes fél kimerülten eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát, vagyis a párzási jogot a tehenekkel.