Tündérország

Az őrségi tájakon barangolni páratlan élmény. Felkerekedni és bejárni a falvakat megismerni az itteni szokásokat; kóstolni a helybéliek ételeit és italait; a napsütötte réteken heverészni; a dombtetőkre felkapaszkodni és a völgybe leereszkedni; ölelni az erdők hatalmas fáit, figyelni a fák bokrai alatt megbújó állatait, gyönyörű virágait; rácsodálkozni a természet sokszínűségére, fenséges néha könyörtelen hatalmára; elzarándokolni a csendes kápolnák, templomok hűvösébe... mind gazdagító tapasztalat.

Az itt eltöltött idő, a természet érintetlenségéből fakadó különleges atmoszféra miatt, töltekezés, folyamatos pakolása a lélek tarisznyájának hamuban sült pogácsával, jó forrás vízzel, melyből aztán egész évre kerül, és ha ügyesek vagyunk nem csak saját magunknak, hanem másoknak is jut belőle.

Szeretettel várunk, tölts nálunk egy kis időt, szerezz bizonyosságot erről, életre szóló élmény lesz!

KÖZELI LÁTNIVALÓK

Szattai Fjord lovak

A faluszéli utolsó portán egy kedves lótartó család lakik. Különleges, barátságos fjord lovaikat a lehető legtermészetesebb módon, ménesi tartásban, félridegen tartják. Egész évben megközelíthetők az állatok a szerte a falu határában elterülő hatalmas legelőkön. Örülnek az ember társaságának, kiegyensúlyozott, érdeklődő lovak, bárki hívására egészen a villanypásztorig jönnek.



Esterházy kő

A falu, ill. Vas és Zala megye határát jelzi a határkő. A korábbi időkben birtok- és megyehatár volt az Esterházy- és a Batthyány-birtokot különítette el. Még az 1700-as években rakatta le az Esterházy hercegi család. Rajta a hercegi korona és „E” betű. Néhány még megtalálható belőlük a közelben. 


Túlélés fája

A középkori Szatta, a jelenlegi településtől kb. 1 km-re feküdt keletre. A legenda szerint az 1588-ban a török felégette a falut, a férfiakat lemészárolta, a faluból dél felé menekülő asszonyok és gyerekek az áldozatok emlékére sebtében ültettek egy apró hársfát. Azóta a fa terebélyes méretűre nőtt.
A falu felégetésének emlékére a Túlélés fájának elnevezett több száz éves hársfa mellé kopjafát állított a mai szattaiak, a hársfa egy másik hagyomány szerint a falu szélső házának egykori helyét jelöli.